BTFA God's Transformers koop FAQ

Voorwoord

Deze heeft als doel de mensen die geen ervaring hebben met Transformers figuurtjes internationaal te kopen de juiste richting uit te wijzen. Wij zijn echter niet verantwoordelijk moest het niet altijd lopen zoals het hoort te lopen.


1. De huidige situatie

Transformers worden gemaakt door een joint venture van 2 grote speelgoedfabrikanten, zijnde Hasbro in de Verenigde Staten en Takara in japan (de geschiedenis bespaar ik u, dat is nu niet het doel van deze FAQ).

De Europese markt wordt heeft Hasbro als standaard leverancier daar Takara enkel de japanse en omliggende markten voorziet (LOMP!). Helaas heeft Europa, en dan meer bepaald continentaal West-Europa te kampen met enkele structurele problemen :

-Onderaanbod: de vraag naar TF figuurtjes is, mits de juiste marketing, in Europa veel groter dan het aanbod. Hasbro weigert sinds BW in europa dan ook van grotere hoeveelheden aan te voeren.

-Overprijziging: TF´s zijn ronduit hier schandalig duur, tot 2.5 maal de prijs in de VS.

-Slechte distributie: sommige winkels krijgen het ene figuurtje, andere het andere, je moet soms 5 winkels doen om iets of wat compleets te vinden.

-Beperkte selectie: Daar waar de rest van de wereld de complete lijn zoals ze bedacht is krijgt, krijgt Europa meestal slechts de helft of minder, en dan meestal nog het slechtste eruit.

Deze 4 grote problemen liggen aan de basis van het feit dat snuggere fans niet wachten op Hasbro Europa (als dat al bestaat) om hun marchandise te kopen, de wereldeconomie laat ze het nu toe van het waar dan ook ter wereld te bestellen (1 van de positieve punten van de globalisering en de internetexplosie). Hier gaat het nu net om in deze FAQ, het waar kan ik wat krijgen, hoe krijg is het thuis, op welke manier betaal ik het en wat zijn de risico's van internationaal kopen.


2. Aankoop

2.1 Nationaal


Voor de starters en mindere adepten blijft nationaal kopen de enige manier van aanschaf van figuurtjes. Voor het vinden ervan is het afgaan van speelgoedwinkels en importzaken dus primordiaal.

Hoe ga je te werk:

Speelgoedwinkels:

-
Zorg dat je weet wanneer een nieuwe lijn gelanceerd wordt! Mail hasbro, kijk op boards, vraag aan kennisen.

-Je zal hier nooit alles vinden in 1 winkel, ook zal niet alles op hetzelfde moment te krijgen zijn. Check elke 2 weken je lokale speelgoedzaken, en ik bedoel allemaal! Liefst van verschillende ketens (minstens 5 uit eigen ervaring)! Het zal tijd, moeite en veel verplaatsing vragen maar het is de enige manier als je niet buiten je eigen land wil gaan.


Importwinkels:

Duurder dan de gewone winkels, maar meestal vind je daar het superieure japanse spul door Takara gemaakt, helaas betaal je meestal ook superieure prijzen (letterlijk).

Wel goed dat onder druk van de goedkopere alternatieven (het internet dus) ze hun prijzen zijn gaan aanpassen.


2.2 Internationaal

Internationaal kopen, een zeer interessant topic ;).

A. Binnen de EU

Binnen de EU gelden andere regels dan voor de rest van de wereld.

Binnen de EU zijn er er weinig goede en goedkope online shops, voor de lijst met betrouwbare online winkels zie einde van dit document.

Transport:

Allereerst transport, binnen de EU is in principe geen douane declaratie nodig, je moet nergens opschrijven wat er in het pakje zit, wat de waarde is (tenzij je het laat verzekeren) etc. Door het feit dat er een vrijhandel van goederen en diensten geldt binnen de EU zal je nooit! Worden blootgesteld aan importtax of blockage van je pakje, tenzij je natuurlijk verboden dingen smokkelt ;), maar transformers zijn nu eenmaal compleet legaal in alle EU landen, dus in principe controleert de douane dat NIET!

Betaling:

Betalingen binnen de EU kunnen via elektronische overschrijvingen gebeuren, je hebt wel, om het zo kosteloos mogenlijk te maken, behalve je rekeningnummer ook je IBAN en BIC code nodig (elke bank heeft zijn eigen code, en de BIC code kan ook SWIFT code genaamd zijn). Indien je dit niet doet zal je kosten moeten betalen die vrij hoog! (10 euro+) kunnen oplopen.

Je kan natuurlijk ook altijd cash geld verstoppen in een enveloppe (met de eenmaking van de munt is dit enorm vereenvoudigd ) en die opsturen, hieraan is wel risico verbonden dat we straks uitleggen!

Online winkels aanvaarden echter slechts zelden overschrijvingen of cash, dus je zal of de meer internationale betalingsmogelijkheden aangewezen zijn (credit card, paypal...).

Voor de rest gelden ook alle internationale betalingsmethodes binnen de EU natuurlijk, daarover in de volgende sectie meer.


B. Rest van de wereld

Kopen op een internationale site/winkel is het interessantst, gezien de prijzen daar een stuk lager liggen dan bij ons en er veel meer te krijgen is.

Er zijn echter 2 probleempjes, het transport en de betaling.

Het transport:

Er zijn verschillende soorten transport beschikbaar, maar uit gemak gaan we ze in 3 grote groepen opdelen

-Landmail
-Airmail
-EMS (UPS in de US)

Landmail is de goedkoopste vorm van transport, dit komt neer om transport per boot of trein. Kost ongeveer de helft van airmail maar duurt ontzettend lang uit een ander continent; neem 6-8 weken voor de US en 8-10 voor Azië. Verder heeft het als nadeel dat men echt niet voorzichtig is met de pakjes, er wordt wat mee afgegooid. Persoonlijk zovele problemen gehad ermee dat ik het absoluut afraad!!!!!!!!

Airmail is vrij snel (10-14 dagen), wel 2 maal zo duur als landmail, maar men is veel voorzichtiger met de pakjes. Het enige nadeel is dat net als bij landmail je pakje verloren kan gaan als het niet verzekerd is. Over het algemeen zeer veilig , zelf tot nu toe slechts 1 pakje kwijtgeraakt. Airmail kan je net als alle andere postmethoden laten verzekeren en tracken

EMS is een express koerierdienst, de pakjes zijn verzekerd tegen verlies en worden getraceerd, een pakje naar de andere kant van de wereld zenden duurt slechts 3-8 dagen, daar en tegen is deze shipping methode peperduur! Zeer betrouwbaar, maar je gaat wel eens verschieten van de prijs, enkel te gebruiken bij het versturen van dure stukken.


De betaling:

Betaling van goederen gekocht buiten de EU is zeer éénvoudig, echter wel niet zonder risico.

Creditcards:

Het simpelste is een Credit Card zoals Visa of Mastercard, je geeft gewoon je nummer op en je adres en de betaling wordt automatisch voor je geregeld. Creditcards zijn helaas niet voor niets, alhoewel het voor jongeren (-25 jaar) bij de meeste banken gratis is of aan gereduceerd tarief. De gemiddelde kosten voor een CC gekoppeld aan je bankrekening bedragen 20 euro per jaar.

Echter bestaat er veel fraude met kredietkaarten, het feit dat men enkel je nummer nodig heeft om je een pak miserie te bezorgen is (alhoewel CC bedrijven je meestal wel vergoeden) en blijft de aanzet tot voorzichtigheid.

Gebruik enkel een CC bij betrouwbare E-stores!!!! Vraag andere mensen uit ervaring hoe betrouwbaar een store is!, kijk ook steeds of de site een secure connectie gebruikt bij de afhandelijng van het order (HTTPS ipv HTTP).

Als je zeer voorzichtig bent zal je weinig kwaad kunenn doen met een CreditCard, het grootste gevaar blijft nog steeds dat je teveel op je crediet gaat betrouwen en dus te veel! gaat kopen. Gebruik CC´s enkel bij grote betrouwbare winkels en NOOIT op ebay!.

Paypal:

Wat is paypal?

Paypal is een online betalingssysteem die je in staat stelt snel geld aan iemand waar ook ter wereld met ook een paypal account over te maken. Het grote voordeel is dat in tegenstelling to een creditcard, je niet gewoon je nummer geeft , maar dat jij bepaalt hoeveel geld(tot op 1 cent nauwkeurig) de andere partij van je krijgt. Echter aan PayPal zijn wel transactiekosten gekoppeld (ongeveer 3%), de account is echter gratis.

Je kan paypal ofwel aan je rekening ofwel aan je creditcard koppelen, alhoewel ik niet weet of enkel een rekening genoeg is in Europa.

Je kan geld overzetten tussen je paypal en je gewone rekening.

Gebruik paypal bij ebay aankopen buiten de EU, het is nog steeds het veiligste systeem en rond de transactie snel af, want paypal garandeerd je verlies voor frauduleuze transacties maar 45 dagen!

Paypal vraag je aan op www.paypal.com , je geeft je creditcardnummer in en krijgt op je volgende uittreksel van je CC een nummer waarmee je de account kan activeren.

Cash:

Je kan natuurlijk ook verkopers (op ebay of tussen vertrouwenspersonen) gewoon cash geld opsturen met de post, dit kan via money order, of door het bedrag in een enveloppe te stoppen.

Het laatste is echter ZEER! Risicovol!

Als je toch besluit om cash met de post te zenden, verstop het dan goed erin! (zie dat je er niet door kan zien dat er geld insteekt, steek ook nooit enkel een wit blad erbij want die truckjes zijn ook gekend, schrijf dus altijd een brief met daarin de details van de transactie nogmaals. Zendt de brief ALTIJD! Geregistreerd! Zo kan de verkoper nooit claimen dat het in de post verloren is gegaan!

Ik heb het zelf een paar keer gedaan en nooit problemen gehad ermee, echter hoor ik veel mensen zeggen dat hun geld nooit is aangekomen of de brief is geopend (verzegel je brief steeds met een stuk kleefband!!!).

Als je dit dan toch doet, doe het kleinschalig!!!


3. Importtax & BTW

Zoals u weet moeten op alle goederen en diensten die u ind e winkel koopt BTW worden betaald, het percentage verschilt van land tot land, België is dit 21%, Nederland 19%.

Dit geldt ook voor dingen die u online besteld buiten de Europese Unie. Intern binnen de EU geldt vrijheid van goederen en diensten, de BTW is in het land van herkomst betaald dus bent u die niet meer verplicht.

Behalve deze BTW moet u op pakjes vanuit het buitenland normaal ook afhandelingskosten betalen en importtax.

Volgens de exacte regels van de EU zijn alle goederen gekocht in zuivere online winkels onderhevig aan deze tax voor de volledige waarde, indien het om een gewone winkel gaat bent u vrijgesteld voor de eerste 22 euro. Van particulier naar particulier, bestaat er een een vrijstelling (aka gift zending) van 45 euro.

In België is de douane zeer strikt in de controle, maar in Nederland werkt men nog steeds met steekproeven dus is de kans dat u door de mazen van het net glipt groter.

Gelieve hier mee rekening te houden dat u tax aan u been kunt hebben!! Anders kunt u wel eens voor verrassingen te staan komen.

Hou er ook rekening me dat belastingen niet enkel op de waarde van je goederen wordt berekend maar ook op de transportkosten en de kosten voor de aangifte van het pakje bij de Douane.Niets uit deze tekst mag gekopieerd of gebruikt worden zonder voorafgaande toelating